Hoppa till innehållet
Fri frakt på alla ordrar - Det är många som vill köpa våra tuggummin nu, vilket är jätteroligt! Vi byter lager för att matcha efterfrågan och kommer ha något längre leveranstider än vanligt, därför har vi fri frakt på alla ordrar till och med 11/4!

Sockerblockerande tuggummi från Sweet Victory

Vinn över sötsuget!

Hur hänger L-glutamin och immunförsvaret ihop? 

Immunförsvaret är ett av våra mest avancerade och livsviktiga system. Det skyddar oss dagligen mot virus, bakterier och andra inkräktare som kroppen helst vill slippa. Men för att immunförsvaret ska fungera optimalt behöver det bränsle och ett av dessa bränslen stavas L-glutamin.

L-glutamin är en aminosyra som förekommer naturligt i kroppen. Den spelar roll i många olika processer, inte minst när det gäller celltillväxt, återhämtning och metabolism. Men vad många inte vet är att det också har en nyckelfunktion i immunförsvarets arbete. I den här artikeln tittar vi närmare på hur l glutamin och immunförsvaret hänger ihop, och varför det kan vara bra att känna till kopplingen särskilt vid tillfällen när kroppen utsätts för påfrestning.

Vad är L-glutamin?

L-glutamin är en så kallad icke-essentiell aminosyra. Det betyder att kroppen i normala fall kan tillverka den själv, till skillnad från essentiella aminosyror som vi måste få i oss via kosten. Men i vissa situationer, till exempel vid fysisk stress, sjukdom eller skador räcker inte kroppens egen produktion till. Då kan L-glutamin bli så kallat “villkorligt essentiell”.

Aminosyran finns i höga koncentrationer i skelettmuskulatur, men även i blodet och andra vävnader. Den är involverad i proteinsyntes, kvävebalans och cellernas energimetabolism. Det är med andra ord en grundpelare i flera av kroppens mest basala funktioner, däribland immunförsvaret.

Immunförsvarets behov av L-glutamin

Kroppens immunförsvar består av olika typer av celler som samarbetar för att identifiera och bekämpa främmande ämnen. Några av de viktigaste aktörerna är lymfocyter (en typ av vita blodkroppar) och makrofager. För att dessa immunceller ska fungera effektivt krävs energi och en av deras favoritkällor till bränsle är just L-glutamin.

När kroppen utsätts för påfrestningar, exempelvis infektioner, feber eller operation, ökar immunförsvarets aktivitet kraftigt. Det innebär också att förbrukningen av L-glutamin skjuter i höjden. Immuncellerna behöver mer energi för att kunna dela sig, kommunicera med varandra och utföra sina uppgifter. Om tillgången på L-glutamin då är otillräcklig kan immunförsvarets funktion påverkas negativt.

Flera studier har visat att tillgången till L-glutamin kan påverka immunförsvaret både på cellnivå och i hela kroppen. I vissa fall har man sett att extra glutamin kan bidra till att balansera immunsvaret, särskilt efter kirurgiska ingrepp eller vid svåra sjukdomstillstånd. Det handlar alltså inte om att “boosta” immunförsvaret, utan snarare om att förse det med det bränsle det faktiskt behöver för att arbeta som det ska.

När kan behovet av L-glutamin öka?

I en frisk kropp finns det vanligtvis tillräckligt med L-glutamin. Men i vissa situationer ökar behovet markant. Det gäller framför allt när kroppen är utsatt för någon form av stress, exempelvis:

  • Vid akuta infektioner
  • Efter kirurgiska ingrepp
  • Vid intensiv
  • fysisk träning 
  • Under återhämtning efter skador eller sjukdom 

Vid dessa tillfällen mobiliseras immunförsvaret, och cellerna som ingår i försvaret aktiveras och börjar dela sig. Den ökade cellaktiviteten kräver stora mängder energi och därmed också mer L-glutamin än vanligt.

Det är just i dessa lägen som kroppens egen produktion inte alltid hänger med. Därför pratar man ibland om att L-glutamin blir villkorligt essentiell under belastning. Det betyder inte att alla behöver extra glutamin, men det visar på hur central denna aminosyra är för kroppens naturliga försvarsmekanismer.

Naturliga källor till L-glutamin

Även om kroppen själv kan tillverka L-glutamin, får vi också i oss det via maten. Den finns i många proteinkällor både från djur- och växtriket.

Exempel på livsmedel med naturligt innehåll av L-glutamin:

  • Kött (särskilt nötkött och kyckling)
  • Fisk
  • Ägg
  • Mjölkprodukter
  • Baljväxter
  • Spenat och kålväxter

För de allra flesta räcker en balanserad kost för att täcka det dagliga behovet. Men vid sjukdom, hög fysisk belastning eller under återhämtning kan det som sagt finnas anledning att se över intaget.

Sammanfattning: L-glutamin och immunförsvaret – en viktig koppling

Det är lätt att tänka att immunförsvaret bara “finns där” och fungerar automatiskt. Men som allt annat i kroppen kräver det rätt byggstenar för att arbeta optimalt och L-glutamin är en av dessa byggstenar.

Genom att förstå hur l glutamin och immunförsvaret hänger ihop blir det tydligare varför vissa situationer i livet kräver lite extra omsorg. Det handlar inte om mirakelkuror, utan om att ge kroppen det stöd den behöver för att göra sitt jobb. Något som ibland är mer än nog.

Vill du veta mer om aminosyran och dess roll i kroppen i stort? Läs vidare i vår stora guide: L-glutamin