Sockerkoll
Har du koll på socker?
Socker är en integrerad del av vår vardag men många känner inte till grundläggande information såsom vilka effekter socker har på hjärnan och tarmfloran, hur mycket socker man konsumerar i genomsnitt eller bör enligt rekommendationer. Därför har vi samlat information till er här nedan - prenumerera på vårt nyhetsbrev om ni vill lära er mer om hur vi kan förbättra vår relation till socker.
Sockerkonsumption i Sverige
Svenskar lever överlag sett en hälsosam livsstil ur många aspekter när det gäller fysisk aktivitet, att vara i naturen och ha en balans mellan arbete och privatliv. Men, och kanske överraskande nog, konsumerar svenskar en stor mängd socker jämfört med resten av världen. Fenomen som "Fika", “Lösgodis” och "Lördagsgodis" är välintegrerade i vår kultur både i skolor och arbetsplatser. Alla dessa koncept resulterar i att svenskar i genomsnitt konsumerar 15 kg godis, 12 liter glass och 100 liter läsk per person och år. Dessutom ”fikar” svenskarna i snitt 1,2 gånger om dagen”.
Slår man ihop dessa olika källor till socker så konsumerar svenskar i genomsnitt 40 kg socker per person och år. Det är nästan dubbelt så mycket som rekommenderat av Livsmedelsverket.
Statistik visar att över 50 % av den vuxna och 1 av 5 barn i Sverige är överviktiga. Många svenskar vill ändra sin sockerkonsumtion, hela 46 % i en forskning gjord 2016, men det är svårt att stå emot när det finns så mycket socker runt omkring oss.
Hur mycket socker är okej att äta?
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 (länk), bör högst 10 procent av kalorierna vi äter och dricker per dag komma från socker. Det innebär att den som är:
- 2-5 år bör inte äta mer än 27-33 g socker per dag, vilket motsvarar 7-9 sockerbitar
- 6-15 år bör inte äta mer än 33-53 g socker per dag, vilket motsvarar 10-17 sockerbitar
- 16 år + bör inte äta mer än 54-60 g socker per dag, vilket motsvarar 18-20 sockerbitar
Källa: Folktandvården
Sockers effekt på våra hjärnor
Forskning tyder på att höga blodsockernivåer kan ha en liknande effekt på hjärnan som kokain. När vi konsumerar för mycket socker aktiveras vår hjärnas belöningssystem, vilket leder till en ökning av dopamin - en signalsubstans som är förknippad med njutning och beroende. Denna dopamin rush kan skapa en cykel av begär och konsumtion, vilket bidrar till ett potentiellt beroende av sockerrik mat.
Dessutom kan höga blodsockernivåer försämra kognitiva funktioner, inklusive minne, inlärning och beslutsfattande. Det kan också öka risken för att utveckla tillstånd som typ 2-diabetes, fetma och neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers.
Källa: Medicinsk studie
Sockers effekt på vår tarmflora
Att upprätthålla balanserade blodsockernivåer är avgörande för tarmhälsan. När blodsockernivåerna konsekvent ökar kan det leda till kronisk inflammation i kroppen, inklusive tarmen. Inflammation i tarmen kan störa den känsliga balansen i tarm mikrobiotan, som spelar en viktig roll för matsmältning, immunförsvar och allmänt välbefinnande.
Inflammatoriska processer som utlöses av högt blodsocker kan bidra till tillstånd som läckande tarm syndrom, irritabel tarm syndrom (IBS) och inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Dessa tillstånd kan orsaka matsmältningsbesvär, närings malabsorption och till och med påverka mental hälsa.
Fördelar med att minska socker
Sweet Victory finns för att hjälpa dig minska sockret. Men få känner till exakt hur många hälsofördelar som det innebär. Förutom att bli av med sötsuget så kan det nämligen resultera i otroliga förändringar för hälsan!
Vad händer med kroppen när man slutar äta socker?
Det finns många otroliga förbättringar i kroppen när man slutar äta socker, det här är bara några av de vanligaste fördelarna men vi kommer gå in mer på djupet i kommande nyhetsbrev.
- Minskar risken för livsstilssjukdomar som övervikt, hjärt & kärlsjukdomar & diabetes typ 2
- Slipper toppar & dalar i blodsockret som kan göra dig trött, öka hungerkänslor & sötsug
- Du behåller friskare tänder då socker både påverkar tandemaljen och ökar negativa bakterier i munnen som bildar syra som kan orsaka karies (hål i tänderna).
- Vikthantering - socker innehåller mycket kalorier och resulterar ofta i kaloriöverskott som bidrar till viktökning
Vi hoppas Sweet Victory kan vara ett verktyg för människor att ta tillbaka kontrollen
Vi tror att Sweet Victory kan hjälpa svenskar minska sitt sockerintag på ett smidigt och diskret sätt i vardagen. Dessutom kan det anpassas till var persons individuella mål kring socker. För vissa kan det innebära att ta en paus helt, och för andra kan Sweet Victory hjälpa till att sluta efter tex 10 bitar av Lördagsgodiset. Vi tror att denna flexibilitet och direkta effekt är en perfekt match för svenska marknaden.
Övriga tips för att minska sockersuget och förbättra hälsan
Välj en varierad & näringsrik kost
- Med en balanserad kost så kan man undvika ojämna blodsockernivåer och på så sätt minska tillfällen av starka sötsug
Måttligt sockerintag
- Minska din konsumtion av sockerrik mat
Hantera stress
- Kronisk stress kan leda till känslomässigt ätande och sockersug
Rör på kroppen
- Utför regelbunden fysisk aktivitet. Träning både reglerar blodsockernivån och minskar suget och förbättrar det allmänna välbefinnandet